Vandring er for alvor kommet i fokus de senere år – nu er det ikke længere blot en sport for spejdere og inkarnerede motionister, men i høj grad noget, som både er rekreation for stressede mennesker og en lise for folk, der søger ro og sjælefred. Lange fodrejser er blevet sagen. Med afsæt i den berømte pilgrimsvandring Caminoen i Spanien er ture, hvor folk søger ro, blevet et hit, også her i Danmark.
Før, du begiver dig ud på en lang vandrerejse, er der nogle tips, der kan være gode at følge.
Først og fremmest er det en god idé at have trænet. Det belaster knæ og ankler at gå langt, og uden at du har trænet, kan du risikere belastningsskader, hvis distancen pludselig bliver lang. Mange tror, de bare kan gå afsted, men de fleste bør træne lidt i forvejen.
Dernæst skal du have ordentligt fodtøj. Vandestøvler, der støtter fod og ankel er vigtige. Tro ikke, at du kan gå langt i et par sneakers – det går ikke.
Du skal også lægge en realistisk rute. En dagsmarch er ikke lig med antal timer gange en gennemsnitlig fart på måske 4-6 km i timen. Læg pauser ind og sørg for, at der også er plads til andet end at gå på de enkelte dage. Skal du gå rigtig langt, så læg hviledage ind, hvor kroppen kan restituere sig.
Du skal også sørge for at få væske. Er du i fuld gang og vejret er lunt, skal du drikke 1-2 liter væske i timen. Drik i små slurke, så kroppen optager væsken bedst muligt. Indtag gerne lidt salt og sukker oveni, hvis det er varmt.
Hvis du er slem til at få vabler, kan du sætte et specielt vableplaster på de typiske steder. Men mange vabler undgås ved ordentligt fodtøj – køb det i en outdoor-butik, hvor de ved noget om det. Brug uldsokker, der opsuger sveden godt og ikke gnaver på samme måde som kunststoffer.