Cyklen er blevet et populært transportmiddel for folk, som gerne vil opleve naturen og landskabet mere intenst på ferien, end hvis de drøner afsted i bil eller fly. Lange ferie-cykelture inden for Danmarks grænser er blevet et hit både for enlige, vennepar og børnefamilier. Mange tager også cyklen bag på bilen, når de kører sydpå eller til Norge og Sverige, og bruger så cyklen til lange ture på feriedestinationen.
Forud for cykelturen er det vigtigt at planlægge, så du ved, hvor I skal hen. Prøv at planlægge ruten så nøjagtigt som muligt – og sørg samtidig for, at I har tid og mulighed for at slå et slag væk fra den planlagte rute. Så kan I holde jeres pace og nå jeres mål samtidig med, at I giver jer selv mulighed for at få anderledes oplevelser.
Hvis I ikke er trænede cyklister til daglig, kan det alligevel være muligt at få en god cykelferie. Men start stille og roligt ud. Når vi skal afsted, er vi tilbøjelige til at drøne afsted, og så holder kræfterne ikke til hele turen. Fyld også kulhydratdepoterne op i tiden op til turen – så har musklerne mere brændstof.
Det kan være en fordel at dele cykelruten op, så dagens distance bliver skåret op i mindre bidder. Husk, at det er en fornøjelsestur og ikke en pligttur! I den forbindelse er det også vigtigt, at I giver jer selv tid til at lave andet end at cykle. Læg dage ind på turen, hvor I ligger stille – her kan I i stedet vandre en tur, så I bruger andre af kroppens muskler, eller bruge dagen i en by, hvor I går på restaurant, besøger museer og i det hele taget leger traditionelle turister.
Det er en god idé at have lidt værktøj med – multiværktøj, pumpe udstyr, så I selv kan klare punkteringer m.v.