Turen fra Europa til USA tog dage og nætter, dengang udvandrere, forretningsfolk og turister skulle tage turen med en oceangående damper.

I dag hopper vi på flyet, og få timer efter lander vi i lufthavnen i New York – eller efter nogle ekstra timers rejsetid: I San Francisco eller Los Angeles. Flyet er blevet vores foretrukne rejsemiddel, når vi skal ud over de helt nære distancer.

Flyet er en stor kilde til forurening, og mange rejser med tanke på klimaet i dag kun med fly med sort samvittighed. Men vi skal ikke glemme, at flyrejsen og ikke mindst de faldende priser på flyrejser har givet rigtig mange mennesker en frihed til at rejse, som de ikke ville have haft adgang til tidligere. Og at rejse er som bekendt en måde at leve på, at blive klogere på og at opleve anderledes kulturer på – alt sammen noget, som vi kan bruge i dagligdagen, når vi er tilbage.

Flyrejsen har i dag udviklet sig til at være en folkelig rejseform. Vi skal ikke så mange år tilbage i tiden, før det var en luksus at tage flyet. I dag vil mange sige, at oplevelsen også var større med bedre mad, gratis champagne om bord m.v., men for de fleste opvejes tabet af disse ting af, at de nu har råd til at rejse flere gange end tidligere.

Det er vigtigt at tænke småt, hvis I vælger at rejse med fly. Tag så lidt bagage med som muligt, og pak det sådan, at så meget som muligt kan komme med i kabinen. Med mindre I har egen tjenerstab med, er det træls at skulle slæbe på mange kufferter gennem lufthavnene, som i dag er virkeligt store byggerier med lange afstande. Det er som om folk glemmer, at man også kan få vasket eller købe nyt på det sted, man skal besøge. Det er vigtigt at huske, især hvis man er væk i længere tid.